ELİKÖTÜOĞLU MEZRALARI

Anasayfa » AİLEMİZ » ELİKÖTÜOĞLU MEZRALARI

ELİKÖTÜOĞLU MEZRALARI ve TARİHİ HARİTALARI

Elikötüoğlu Ailesi’ne ismini veren, sonradan “Elikötü” şeklinde telaffuz edilecek olan Ali Kethüda, Anamas dağı yaylasından Ulu Yörük Taifesiyle (Yörükan-ı Büzürk) Ankara ve Sivas bölgesine göç ettirilmiş cemaatin reisidir. Ali Kethüda, Oğuz lehçesinin azizliğine uğrayarak tıpkı günümüzdeki İç Anadolu ağızının özelliğinin bir kanıtı olarak, nasıl ki Hacı Ali ismi “Haceli”Mehmet Ali ismi “Memmedeli”Hasan Ali ismi “Hasaneli”; Ömer Ali ismi “Omareli”İlyas ismi “Ellez” şekline dönüştüyse, “Elikötü” şeklinde telaffuz edilmiştir. İsim telaffuz dönüşümlerine Sivas Türkülerinden olan Hacı Ali Obası türküsünün “Haceli Obası” şeklinde söylenmesi ile örnek verebiliriz.

Bu fonetik dönüşümü, 18. ve 19. yüzyıl Alman Kartograf haritalarında da ailenin topraklarını “Elikötüler” şeklinde değil de; “Alikötüler” şeklinde görmemiz mümkündür. Ünlü coğrafyacı Heinrich KIEPERT bildiğimiz gibi Anadolu’ya 1841-1848 yılları arasında 4 kez ziyaret etmiş ve 16. yüzyıl seyyahlarının ve daha sonraki ajanların da bilgilerini kullanarak ünlü “Karte von Kleinasien” ismini verdiği harika bir eser meydana getirmiştir. Daha sonra kendisi vefat ettikten sonra oğlu ünlü kartograf Richard KIEPERT da bu haritaları veri olarak kullanarak ve 1. Dünya Savaşında bile materyal olarak kullanılan haritalar ortaya çıkarmıştır. Sözü geçen bu haritaların hepsinde Elikötüoğlu Ailesinin ilk oba kurduğu bölge  “Alikötüler” şeklinde belirtilmiştir.

Heinrich KIEPERT 1845 Yılında Hazırlanan ve Richard KIEPERT Tarafından 1899 Yılında Güncellenen”Karte von Kleinasien” Haritasında Yukarı, Orta ve Aşağı Elikötüoğlu Mezraları-1912 Basımı
Osmanlı Haritalarında Yukarı, Orta ve Aşağı Elikötüoğlu Mezraları-1899 Basımı
Osmanlı Haritalarında Yukarı, Orta ve Aşağı Elikötüoğlu Mezraları-1915 Basımı
Alman Genel Kurmay Dairesi Başkanlığı Haritasında Aşağı Elikötüoğlu Mezrası-1917

Elikötüoğlu Ailesi Mezraalarını 1. Dünya Savaşı Sonunda Tamamen Boşaltınca Mevkilerin Adı Ortaşuğul, Gavurören ve Gavurkalesi Olarak Değişmiştir.

Aşağıdaki Harita 1928 Yılında Çizilen ve 1946 Yılında Latin Alfabesi İle Revize Edilerek 1947 Yılında Yayınlanan Gürün Haritasıdır. (Not: Haritanın Boyutu Büyük Olduğu İçin Tarayıcınız Hemen İndiremeyebilir ve Beklemeniz Gerekebilir.)

1928 Yılı Gürün Haritası-Latin Afabesi İle 1946 Yılında Transkribe Edilmiştir.